За нас

Компанијата “Оризарство” ДООЕЛ со седиште во Чешиново, Кочани, РМ е основана во 2004 година и располага со сопствена опрема за преработка на ориз со капацитет од 2,5 т. на час, откупен центар на оризова арпа, како и сопствен погон за пакување на ориз.

Интересни факти за оризот

Мелениот ориз на кој му се отстранети лушпата, триците и никулецот се нарекува ориз или бел ориз. Со мелењето се менува вкусот, текстурата и изгледот на оризот и тоа помага да се спречи расипувањето на оризот а го зголемува неговиот рок на траење. По мелењето, оризот се избелува и се добива семе со бел, светол и сјаен изглед. Со процесот на мелење и белење се отстрануваат хранливите материи. Исхраната која се базира на незбогатен (со хранливи материи) бел ориз доведува многу луѓе да бидат подложни на невролошкото заболување Бери-бери поради недостаток на тиамин (витамин Б1). Белиот ориз често се збогатува со неколку хранливи материи кои му се одземаат при процесот на обработката. Во САД со закон е задолжително збогатувањето на белиот ориз со Б1, Б3 и железо. Како кај секоја природна храна, точниот хранлив состав на оризот малку варира во зависност од сортата, почвените услови, условите на животната средина и видовите на ѓубрива. Во различни времиња, почнувајќи од 19 век, кафеавиот и дивиот ориз се сметале за поздрава алтернатива. Триците во кафеавиот ориз содржат значајни хранливи влакна, а никулецот содржи многу витамини и минерали. Вообичаено, 100 грама неварен ориз дава околу 240 до 260 грама варено зрно, разликата во тежината се должи на апсорбираната вода за готвење.
Кафеавиот ориз е полнозрнест ориз, на кој му е отстранета надворешната лушпа – белиот ориз е истото зрно на кое по понатамошното мелење и белење му се отстранети слојот на трици и никулецот. Кафеавиот ориз има благ вкус на јаткасто овошје, полесно се џвака и има повеќе хранливи материи од белиот ориз. Црвениот и црниот ориз, исто така, се јадат немелени, кои всушност се исти видови но со различно пигментиран надворешен слој. Секој вид на ориз кој е небелен може да се јаде како кафеав ориз. Кафеавиот ориз е подобра хранлива материја од белиот ориз, но постои загриженост во врска со прекумерните нивоа на арсен, и покрај тоа што количината на арсен во оризот варира во однос на изложеноста на арсен на оризовите растенија, поголема е опасноста од неорганскиот арсен кој земјоделците го употребуваат како пестицид за разлика од природно-настанатиот арсен. Исхрана која не содржи тиамин а вкулучува избелен наместо кафеав ориз може да предизвика Бери-бери заболување, а ова може да се спречи и третира со јадење небелен ориз.
Црвениот ориз е вид на ориз кој е црвено обоен поради тоа што содржи антоцијанин. Обично се јаде неизлупен или делумно излупен и има црвена лушпа. Црвениот ориз има вкус на јаткасто овошје. Во споредба до избелениот ориз, има поголема хранлива вредност бидејќи не му е отстранет никулецот.
Експандиран ориз е вид на надуена житарка направена од ориз, кој најчесто се користи во житариците за доручек или грицките, која се продавала како популарна храна по улиците во Индија. Обично се прави со загревање на оризовите зрна под висок притисок во присуство на пареа, иако методот на производство значително варира. Тој се користи нашироко во земјите како Индија.
Брашното е прав направен од мелење на неварени житни зрна или други семки или корени (како маниока). Тоа е главната состојка на лебот кој е основна храна за многу култури, со тоа што достапноста на соодветните залихи на брашно во различни времиња во историјата претставувало голем економски и политички проблем. Пченичното брашно е едно од најважните состојки во Океанија, Европа, Јужна Америка, Северна Америка, Блискиот Исток, Индија и културите на Северна Африка, и е состојка која ги дефинира нивните стилови на леб и печива. Додека пченицата претставува најчеста основа за брашно, пченичното брашно има значајна улога во месоамериканската кујна уште од античките времиња и останува основен продукт во Америка. ‘Ржаното брашно е составен дел на лебот во централна Европа.
Пченичното брашно е прав направен од мелење на жито кој се користи за исхрана на луѓето. Пченичното брашно се произведува повеќе од било кое друго брашно. Видовите на пченица се нарекуваат „меки“ или „слаби“ доколку содржината на глутен е на ниско ниво, а се нарекуваат „тешки“ или „слаби“ доколку имаат висока содржина на глутен. Острото брашно или брашното за леб е богато со глутен со 12% до 14% количина, неговото тесто има еластична цврстина кое го задржува својот облик и откако ќе се испече. Мекото брашно има релативно пониска количина на глутен и тоа резултира со леб со пофина трошлива текстура. Мекото брашно обично се дели на брашно за торти, кое содржи најмалку глутен, и брашно за печива кое содржи малку повеќе глутен од брашното за торти. Во однос на деловите од житото кое се користи во брашното – делот со ендосперм или протеин/скроб, делот со никулецот или протеини/ масти/ витамини, и делот трици или влакна- има три општи вида на брашно. Бело брашно кое е направено само од ендосперма. Кафеаво брашно кое вклучува делови од никулецот и триците, додека брашното од полнозрнесто жито или несееното брашно е направено од целото жито вклучувајќи ги триците, ендоспермот и никулецот. Брашното од никулец е направено од ендоспермот и никулецот, без триците.
Интегралното или неесено брашно е прашкаста субстанција, основна прехрамбена состојка, кое се добива со мелење или дробење на целото зрно пченица. Ова брашно се користи при печење на леб и други печива, и исто така, обично се меша со други полесни „бели“ небелени или избелени брашна (на кои им се додаваат агенси за избелување за да се вратат хранливите материи во белите брашна (особено влакната, протеините и витамините), текстура и маса кои се губат при мелењето и други процеси за да се добие готово печиво или друга храна.
Сточна храна, вид храна за животни, е секој земјоделски прехрамбен производ кој специјално се користи за да се хранат домашни животни како што се: говеда, кози, овци, коњи, кокошки и свињи. Терминот „сточна храна“ особено се однесува на храната за животни (вклучувајќи ги и растенијата кои фармерите ги сечат и им ги даваат како храна) за разлика од она што тие самите го ловат за себе). Тоа вклучува сено, слама, силажа, масла и мешани оброци, житата со никулци и мешунки. Повеќето сточна храна е од растенијата, но некои производители додаваат состојки за обработка на храната која е од животинско потекло. Индустријата за храна произведува 873 милиони тони храна (еквивалентно на сложената храна) во 201, со тоа што брзо се приближи до 1 милијарда тони во согласност со Федерацијата за индустрија на храна со годишна стапка на раст од околу 2%. Користењето на земјоделското земјиште за одгледување храна за животни наместо храна за луѓето може да биде контровезно-некои видови храна за животни како пченка исто така, служи и како храна за луѓето.

Процес на производство

1

Жнеење

Оризови полиња од Кочанската котлина.

2

Лупење

на оризовата арпа со голем производствен капацитет.

3

Селектирање

на оризот преку колор сортер со цел високо квалитетно цело зрно без додатни примеси и кршен ориз.

4

Финализирање

Последна фаза во производството. Најквалитетен бел ориз.

5

Пакување

на производите според потребите на клиентите.

Имате прашања? Слободно побарајте не !
+389 33 355-020

© 2018 Сите права задржани. Orizarstvo

Веб дизајн и изработка KupiSajt.mk